Wat heeft Curaçao te bieden?
Curacao is een onvergetelijk eiland in de Caribische zee, voor een tropische vakantie of een adembenemende duikervaring. Curacao heeft voor elk wat wils: cultuurliefhebbers, duikers, fietsers, zonaanbidders en andere sportliefhebbers beleven hier de tijd van hun leven. Een zonovergoten eiland met witte stranden en een azuurblauwe zee, palmbomen en een kleurrijke flora en fauna maken uw vakantie op het eiland Curacao onvergetelijk.
Het klimaat van Curaçao is semi-aride; de gemiddelde regenval bedraagt jaarlijks 553 mm. De meeste regen valt tussen oktober en januari, het regenseizoen. De temperaturen zijn relatief constant met kleine verschillen door het hele jaar heen. De passaatwinden brengen overdag verkoeling en dezelfde passaatwinden brengen 's nachts warmte. De jaargemiddelde temperatuur is overdag 31.2°C en 's nachts 25.6°C. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 26,5°C en de warmste maand is september met een gemiddelde temperatuur van 28,9°C. De hoogste temperatuur ooit gemeten was 38,3°C en de laagste ooit was 20,3°C. Het orkaanseizoen loopt van juni t/m november. Het eiland wordt nauwelijks aangedaan door tropische stormen of orkanen. De laatste tropische stormen/orkanen die dicht bij het eiland langskwamen waren o.a Joan in 1988, Cesar in 1996, Felix in 2007 en Omar in 2008.
De noordkust is ruig en rotsig waar u niet kunt zwemmen in verband met de sterke stroming. Op het gebied van stranden is er voor elk wat wils op Curaçao. Of u nou het liefst op een breed zandstrand ligt, of uw voorkeur uitgaat naar een kleine, besloten inham, op Curaçao kunt u wekenlang naar het strand zonder ook maar één dag op hetzelfde te hoeven liggen. De meeste boca's oftewel de kleine inhammen zijn te vinden in het westen van het eiland. De grote zandstranden liggen aan de zuidkust.
Aan de westpunt van het eiland ligt het Christoffel Park. Hier bevindt zich tevens het hoogste punt van het eiland, de Christoffel Berg (377 m. hoog).
Het nationale park Christoffelpark is een natuurgebied in het noordwesten van het eiland Curaçao. Het park bestaat uit 3 verschillende voormalige plantages: Plantage Savonet, Plantage Zorgvlied en Plantage Zevenbergen, een mijnbouwcomplex: Newtown, de natuurgebieden ertussen in en de Christoffelberg, die met 377 meter het hoogste punt van Curaçao is. In totaal is het park bijna 2000 hectare groot. De naam van de berg verwijst naar de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Het Christoffelpark is als officieel natuurpark in 1978 voor het publiek geopend. Het park is officieel van de overheid en is in beheer gegeven aan STINAPA, welke in 1996 fuseerde met de stichting Carmabi die vanaf dat moment als afkorting staat voor Caribbean Research and Management of Biodiversity.
Het nationale park Shete Boka ('zeven inhammen') is een natuurgebied op Curaçao. Het gebied grenst aan het Nationale park Christoffelpark. In het park zijn een aantal grotten met indianentekeningen. Op een aantal punten in het park zijn specatulaire zeezichten te vinden, waar de zee op de rostkust slaat. Maar de belangrijkste attractie van het park is niet zichtbaar. Het park biedt een broedplaats aan verschillende soorten Zeeschildpadden, die hier hun eieren leggen. De schildpadden zelf zijn alleen onderwater te zien.
Bij Sint Willibrordus is een natuurreservaat waar flamingo's voorkomen. Vanuit het huis heeft u hier zelfs zicht op.
Stranden
Curacao heeft ongeveer 38 openbare en privé-stranden, variërend van intieme, rotsachtige baaien tot lange stranden met bruisende activiteit. Bijna alle zwemstranden liggen verspreid langs de beschermde zuidwestkust, daar waar het water meestal rustig en kristalhelder is. Het water aan de noordkust is met zijn krachtige branding en sterke onderstroom niet geschikt om in te zwemmen. Officieel is topless baden verboden op alle openbare en op enkele privé-stranden, maar op sommige plaatsen wordt het oogluikend toegestaan.
In de wateren van Curacao is een overvloed aan zeefauna te vinden: veelkleurige papegaaivissen, zilverachtige barracuda’s, gevlekte Franse klipvissen, kleurige vlindervissen... Dit zijn slechts enkele soorten die u hier zult aantreffen, terwijl u vlak langs de kust koraal- en zeeanemoonkolonies vindt. Als u nog nooit gesnorkeld of gedoken hebt, is dit wellicht het moment om het te leren. Zet in ieder geval eens een duikbril op en probeer een glimp op te vangen van de wonderwereld vlak onder het wateroppervlak. Wel is het raadzaam om met een partner of maatje te snorkelen (dit is een standaard procedure bij duikers).
Manzenilleboom
Ook wel 'manchineel' genoemd. Wordt vaak aangetroffen op de stranden van Curacao en zijn daar een welkome leverancier van schaduw. Het sap van deze bomen kan echter de huid irriteren. Mensen die er allergisch voor zijn, reageren heftig op de stof. Reageer je er niet te veel op, spoel de geïrriteerde plek dan met koud water af. Let op! Het kleine, ronde fruit (groen of geel) van deze bomen is erg giftig.
Het Curaçao Sea-aquarium is misschien wel één van de populairste attractie op het eiland. Hier kunt u zich letterlijk en figuurlijk onderdompelen in de onderwaterwereld. Trek minimaal een halve dag uit voor het Sea-aquarium want er is veel te zien en te doen. Iets ten oosten van Willemstad gelegen omvat het complex een jachthaven, een groot strand en een aantal grote aquaria. Pijlstaartroggen, haaien, zeeschildpadden, maar ook pelikanen, flamingo's en zeeleeuwen kunt u hier van dichtbij zien. Hier kunt u zwemmen met de dolfijnen.
Gelegen in de Tropen, slechts 12° boven de evenaar maar buiten het orkaan gebied, heerst er op Curaçao een warm en zonnig klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27°. Er staat een constante passaatwind uit het oosten, die wat in kracht toeneemt tijdens de lente. Het regenseizoen duurt van oktober tot februari en wordt gekenmerkt door korte, meest nachtelijke regenbuien. De gemiddelde jaarlijkse regenval ligt op ongeveer 570 mm. Af en toe brengt een tropische storm elders in het Caribische Zeegebied een paar dagen bewolking met zich mee, maar dit gebeurt slechts zelden. De temperatuur schommelt nauwelijks op Curaçao. Daarom kunt u bijna altijd toe met lichte tropische kleding. Houdt u echter goed rekening met de zon, die gemeen fel kan zijn. Smeert u zich goed in en draag een zonnebril. Neem altijd wat kleren en een pet of hoed mee voor als de zon u teveel wordt. Juist omdat er altijd een briesje staat, kan het u ontgaan dat de zon erg fel schijnt. Curaçao kent geen malaria of andere typisch tropische ziekten en zijn er dus geen vaccinaties nodig voor een bezoek aan het eiland. Het niveau van hygiëne is hoog en daarom komen gevallen van voedselvergiftiging maar heel zelden voor. Mocht u toch maag- of darmklachten krijgen, dan zijn veel van de geneesmiddelen die u van thuis kent, verkrijgbaar in de Botica's, zoals men apotheken noemt op Curaçao. Mocht u medische hulp nodig hebben, dan bent u op Curaçao nooit verder dan dertig minuten verwijderd van het Sint Elisabeth Hospitaal.
Een ideale vakantieplek voor duikers! Curaçao bestaat van oorsprong uit vulkanisch kalkgesteente waarop zich eeuwenlang koraal heeft afgezet. Dat is bij een eerste duik al snel te zien. Pal langs de kustlijn treft u meteen de meest schitterende koraalriffen aan. Geen wonder dat duiken tegenwoordig één van de populairste sporten op Curaçao is. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de rust en de adembenemende onderzeese, ongeveer zestig miljoen jaar oude flora en fauna. Door het grote aanbod aan duiklocaties over de gehele zuidkust, wordt Curaçao door velen als een zeer attractief duikparadijs beschouwd. één blik over de ondiepe rif is al een onvergetelijk schouwspel. Bereikt u eenmaal via de rifwand de diepere gebieden, dan opent zich voor u één van Curaçaos grootste en meest imposante bezienswaardigheden. Langs de hele zuidkust van Curaçao, liggen zo'n 60 aangeduide duikplaatsen, waarvan er 44 zijn uitgerust met een ketting waarlangs u kunt afdalen en bovenkomen. De ervaring van een ondiep rif is onvergetelijk en wordt alleen overtroffen door een duik naar de dieper gelegen riffen, waar het mooiste natuurschoon van Curaçao te vinden is.
Het scala restaurants op Curaçao varieert van snackbars langs de kant van de weg tot de meest elegante haute cuisine, en natuurlijk alles wat daar tussenin ligt. Over het hele eiland liggen visrestaurants aan de kust en barbecue restaurants die de moeite van het proberen zeker waard zijn. Verder kunt u op Curaçao ook altijd nog terecht bij de McDonalds of de Pizza Hut. De meeste restaurants brengen een servicetoeslag van 15% in rekening, bedoeld als fooi, die echter lang niet altijd toekomt aan het bedienend personeel. U kunt natuurlijk altijd iets achterlaten aan de bediening zelf. U dient er verder rekening mee te houden dat er altijd 5% omzetbelasting (OB) moet worden betaald over hetgeen u heeft genuttigd.
Ons appartement op curacao is te huur voor een vakantie of voor langere periode.
U kunt contact met ons opnemen voor vragen.
info@kasdiana.nl
Wij Klaaske en Ulfert hebben begin Januari 2011 een appartement gehuurd bij Kasdiana.nl.
Dit is ons zeer goed bevallen.Het park is heel mooi gelegen,en de mooie standen liggen vlakbij.
In de directe omgeving is een supermarkt voor je dagelijkse brood en drinken.
Voor het vlees en groenten kun je beter naar Willemstad gaan,daar is een ruimere keus.
Het is aan te bevelen om een auto te huren om het eiland te verkennen,dit kun je in Nederland regelen maar ook wel via Kasdiana.
Het appartement bied alles wat je nodig hebt en ziet er keurig uit.
De gastvrouw kan je alles vertellen waar de leuke plekjes zijn en dit hebben wij erg gewaardeerd.
Het is zeker de moeite waard voor een herhaling.